Nová brzda pre ''Dvojičky''

14.12.2005 10:30 Jozef Kollár Zdroj: ZSSK Cargo

Nová brzda pre ''Dvojičky''

Špecializované elektronické pracovisko Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo) pri rušňovom depe v Spišskej Novej Vsi už viacero rokov úspešne realizuje modernizáciu riadiacich a kontrolných zariadení používaných na hnacích koľajových vozidlách. Poslednou novinkou je elektrodynamická brzda EDB, ktorá vznikla v spolupráci s EVPÚ Nová Dubnica. Inštalovaním tejto brzdy na rušne radu 131 predpokladá ZSSK Csrgo ročnú úsporu 150 mil. Sk.

Nová brzda je konštruovaná pre rušne 131, ktoré vozia ťažké nákladné vlaky s hmotnosťou 2500 ton na trati Žilina – Košice – Čierna nad Tisou a späť. Táto trať sa vyznačuje viacerými veľmi náročnými úsekmi, z ktorých najnáročnejšia je tzv. štrbská rampa medzi Popradom a Štrbou so stúpaním 16,2 promile a traťový úsek Slanec – Ruskov so stúpaním 14,5 promile. Pri brzdení vlaku v týchto podmienkach dochádza k veľmi rýchlemu opotrebovaniu brzdových klátikov. Na jednej "Dvojičke" je ich až 64 a po prebehu 4500 km, resp. každých 10 až 12 dní, je potrebné vymeniť viac ako 30 percent z nich.

Nová elektrodynamická brzda EDB umožní rušňu brzdiť pomocou trakčných motorov pri jazdnej rýchlosti nad 20km/hod. Klasický vzduchový systém brzdenia sa bude používať len pri nižšej rýchlosti. ZSSK Cargo tak dosiahne výraznú úsporu pri spotrebe brzdových klátikov. Prvý prototyp novej brzdy bol začiatkom novembra tohto roka osadený na dvojdielnom rušni 131.065/066. Ten doteraz absolvoval dve skúšobné jazdy bez záťaže (rušeň jazdil bez vozňov), posledná tretia by sa mala uskutočniť ešte do konca decembra. Už teraz je však zrejmé, že výsledky sú lepšie ako očakávali. Lepšie parametre sa totiž dosiahli nielen pri regulácii brzdiaceho prúdu, ale aj pri celkovej brzdiacej charakteristike. Skúšobná prevádzka rušňa s novou brzdou a so záťažou je podmienená vydaním súhlasu Úradu pre reguláciu železničnej dopravy a MDPT SR, o ktorý už ZSSK Cargo požiadala. Ak všetko pôjde podľa plánu, ešte v budúcom roku ZSSK Cargo vybaví novou brzdou 10 rušňov radu 131.

Zdroj: ZSSK Cargo, správa pre verejnosť (upravené)